Join the family ATR

«Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію» — Зеленський про обстріл ЗАЕС

4 March 2022, 11:32
781

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці пережили ніч, яка могла зупинити історію України та усієї Європи, оскільки російські окупаційні війська атакували найбільшу в Європі Запорізьку атомну станцію.

Про це він сказав у зверненні зранку 4 березня.

За словами глави держави, Запорізька атомна станція «могла бути як шість Чорнобилів». Мовляв, російські танкісти знали, що саме вони обстрілюють, бо цілилися прямо по станції. Зеленський назвав такі дії «терором небаченого рівня».

«В Україні — 15 атомних блоків. А у російських військових повністю відбита памʼять про Чорнобиль. Про цю світову трагедію», — додав президент.

Зеленський звернувся до росіян, нагадавши, як наші народи у 1986 році разом боролися з наслідками Чорнобильської катастрофи. Просить їх не мовчати й виходити на вулиці, якщо пам’ятають ці події.

«Всю ніч я був на звʼязку з партнерами, щоб світ реагував. Я відчував, що світові лідери шоковані. Велика Британія скликає Раду безпеки ООН через цю атаку. МАГАТЕ запускає свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій в режимі цілодобового реагування», — повідомив глава держави.

Він вимагає негайно посилити санкції проти «держави — ядерного терориста». А ще просить закрити небо над Україною, бо тільки це може гарантувати, що Росія не битиме хоча б ракетами та авіабомбами по атомних обʼєктах.