Join the family ATR

Гарантії безпеки для України — що ми отримаємо замість НАТО: ZAMAN

29 March 2022, 18:19
938

Україна хоче отримати гарантії безпеки, які будуть жорсткішими, ніж 5-а стаття НАТО.

Українська та російська делегації після тривалої перерви відновили переговори у Стамбулі. Там їх зустрічав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

За словами турецького лідера, настав момент, коли зустріч має принести конкретні результати. Він закликав представників делегації до якнайшвидшого знаходження консенсусу та припинення військових дій, які тягнуть за собою смерті, руйнування та горе.

Перед початком переговорів главі української делегації Давиду Арахамії довелося пояснювати голові делегації з Росії, що таке антисептик. Мединський подумав, що маленька пляшка на столі — горілка.

Основна вимога України на зустрічі у Стамбулі — договір про міжнародні гарантії безпеки. Якщо на Україну нападуть, вона матиме право на військову допомогу від країн-підписантів.

За словами Арахамії, такими гарантами запропоновано стати країнам членам Радбезу ООН разом із Польщею, Туреччиною, Німеччиною, Канадою, Ізраїлем та навіть Росією. Цей договір мають ратифікувати парламенти усіх країн-учасниць, аби не повторювати помилку Будапештського меморандуму.

«Хочемо, щоб це був працюючий міжнародний механізм з конкретними гарантіями безпеки для України, де країни-гаранти діятимуть за аналогом 5 статті НАТО, але навіть жорсткіше, бо є механізм мотивації. Ми кажемо — протягом трьох днів мають відбуватися консультації, це може бути агресія, гібридна війна, замаскована війна під будь-який формат. Після цього країни-гаранти мають надати нам військову допомогу збройними силами, озброєнням, закритим небом — усім тим, чого нам зараз так не вистачає», — прокоментував голова української делегації Давід Арахамія.

Якщо Україна матиме такі гарантії, то вона може зафіксувати статус позаблокової та без'ядерної держави, але не відмовлятиметься від вступу до ЄС.

До того ж, Україна запропонувала Росії протягом 15 років не вирішувати питання Криму військовим шляхом та проводити двосторонні переговори.

Як зауважив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, у можливому договорі між Україною та Росією обов'язково має бути зазначено, що Крим є окупованою територією.

«Концепция деоккупации временных оккупированных территорий Украины не предусматривает применения силы. Когда Россия признает то, что все это оккупированные территории и ведутся переговоры о статусе (Крыма — ред), значит Россия признает это оккупированной территорией. Согласно Женевской конвенции 1949 года о статусе оккупированных территорий, на территориях оккупированного Крыма должно действовать украинское законодательство. Это очень важно для нас. Обязательно должно быть указано, что это оккупированные территории», — наголосив Мустафа Джемілєв.

А ось вирішення статусу окупованих територій Луганської та Донецької областей обговорюватимуть президенти України та росії.