Вступити до родини ATR

В Україні з'явилася нова монета номіналом 10 гривень

3 червня 2020, 12:55
1496

Національний банк України (НБУ) у середу, 3 червня, ввів в обіг монету номіналом 10 гривень.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Нова обігова монета номіналом 10 гривень — невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага — 6,4 г. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень», — йдеться у повідомленні банку.

На реверсі монети зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи. На аверсі — в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщений номінал монети.

Відсьогодні монети номіналом 10 гривень стали дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. На першому етапі Нацбанк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами НБУ в регіонах.

На початку 2019 року глава НБУ Яків Смолій заявив, що Національний банк України планує поступово повністю замінити паперові банкноти від 1 до 10 грн монетами. Водночас НБУ не планує вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень. Вони в міру зносу паралельно будуть замінюватися монетами тих номіналів, які будуть випускатися в обіг.

Раніше в НБУ повідомили, що заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дозволить державі заощадити близько 1 млрд гривень, адже тривалість життя монет значно довше, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. Монети знаходяться в обігу близько 20–25 років, а банкноти номіналом 10 гривень — в середньому один-два роки.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року в Україні ввели в обіг монети номіналом 5 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ