Вступити до родини ATR

Окупанти замовчують реальну кількість хворих на COVID-19 у Криму — правозахисники

3 липня 2020, 17:13
1173

У Криму замовчують реальну кількість підтверджених випадків захворювання і смерті від COVID-19. А як причину смерті часто вказують пневмонію.

ФОТО: Ирина Соломко

ФОТО: Ирина Соломко

Про це повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Зокрема, вона проінформувала членів і спостерігачів Ради з прав людини ООН про погіршення ситуації з правами людини у період коронавірусної пандемії в Криму.

За її словами, офіційні дані про кількість підтверджених випадків COVID-19 в Криму не відповідають дійсності. Рівень діагностики захворювання на півострові залишається низьким. Досі відсутні офіційні дані про кількість хворих в російській армії і «поліції» в  Криму.

«Інформація про тестування на COVID-19 в Криму суперечлива, немає чітких термінів отримання результатів. Багато пацієнтів не отримують на руки результати своїх тестів», — розповіла Ольга Скрипник.  

Так само правозахисниця наголосила, що в місцях несвободи у Криму і РФ, де утримуються  українські політв'язні, ситуація погіршується з кожним днем. Ольга Скрипник заявила, що необхідні заходи захисту не прийняті, і не проводиться масове тестування навіть у слідчих ізоляторах Ростова-на-Дону і Москви, де вже офіційно підтверджені випадки захворювання на COVID-19.

Також Ольга Скрипник повідомила, що до Криму прибуває велика кількість росіян з несприятливих по COVID-19 регіонів. Проте кримська влада ніякого контролю над ними не здійснює.

«Поширенню COVID-19 в Криму сприяє регулярне авіасполучення з Москви, яка сьогодні є найбільш небезпечним за розповсюдженням COVID-19 регіоном в Російській Федерації. 30 червня було виконано 38 рейсів з Москви до Сімферополя. Люди, що прибувають з Росії не проходять самоізоляцію і не направляються в обсерватори, їх ніхто не тестує на COVID-19. Очевидно, що для запобігання подальшому поширенню нової коронавірусної інфекції на півострові, російська влада має обмежити повітряне сполучення з Кримом, але вони цього не роблять», — зазначила Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник наголосила що, незважаючи на рекомендації ВООЗ не проводити масові заходи через зростання захворювання на півострові, 24 червня в декількох містах Криму все ж провели військові паради.

Нагадаємо, що станом на 3 липня окупаційна «влада» повідомляє, що загальна кількість хворих на півострові досягла 948 осіб (712 — у Криму, 236 — у Севастополі). Загалом на півострові померли 34 пацієнти з COVID-19 (30 — у Криму, 4 — у Севастополі).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ