Вступити до родини ATR

Очільник Мінреінтеграції заявив про необхідність перегляду Мінських угод

10 липня 2020, 14:59
1586

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Мінські угоди багато в чому вже не актуальні, тому їх варто переглянути.

ФОТО: LB.ua

ФОТО: LB.ua

Про це Резніков заявив в ефірі «Україна 24».

«Щодо Мінських угод я навіть процитую пані Меркель: вони не висічені на камені. Вони сьогодні не відповідають тим реаліям, в яких була Україна, коли укладалися ті угоди, як політико-правові домовленості. Тому що на сьогодні терміни, які передбачені в Мінських угодах — 2014–2015 роки — вже сплили, і не реалізовані ці Мінські угоди», — сказав міністр.

В аналітичній статті для Atlantic Council, Резніков наголосив, що якщо не змінити Мінський процес, це призведе до можливої ​​ескалації конфлікту.

«За такого сценарію проблеми, які наразі стоїть в Україні на східному кордоні Європи, зростуть на порядок і швидко перемістяться приблизно на 1300 кілометрів на захід, досягаючи кордонів Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії», — написав Резніков.

Він додав, що Росія бачить у Мінському процесі спосіб обмеження суверенітету України, водночас Україна розглядає «Мінськ» як спосіб повернення суверенітету над всією територією.

«Як виглядатиме альтернативний підхід? Існує ряд очевидних червоних ліній, які слід означити, щоб рухатися вперед. Наприклад, Київ дав зрозуміти, що немає сенсу обговорювати «особливий статус» для окупованої Росією східної України, і вважає це питання введеним у мирний процес під примусом. На відміну від російських тверджень, відмова України від реалізації цього статусу відбувається не через побоювання радикального зворотного зв'язку, а в повагу до волі українського народу», — пояснив Олексій Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ