Вступити до родини ATR

В ООН закликали РФ припинити свавільні арешти та катування затриманих у Криму

14 липня 2020, 11:49
854

Співробітники ФСБ та інші «правоохоронні» органи в окупованому Криму застосовують тортури, зокрема побиття, удари електричним струмом та удушення для того, аби змушувати затриманих давати показання.

ФОТО: Кримська солідарність (7 липня 2020 рік, чергова облава ФСБ на кримських татар)

ФОТО: Кримська солідарність (7 липня 2020 рік, чергова облава ФСБ на кримських татар)

Про це йдеться у доповіді генерального секретаря ООН щодо Криму, повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

«Ніхто з винних так і не був притягнутий до відповідальності в жодному з випадків катувань і жорстокого поводження, зафіксованих місією ООН у Криму. Суди або повністю ігнорували скарги жертв на катування та жорстоке поводження, або призначали розслідування, які проводилися формально та були завершені без висунення жодних обвинувачень», — йдеться у повідомленні місії.

У доповіді генерального секретаря ООН наголошується також, що ризик катувань та жорстокого поводження є особливо високим під час свавільних арештів та тримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом.

У задокументованих випадках після надходження потерпілих до Сімферопольського СІЗО або ізоляторів тимчасового тримання медичний персонал зазвичай відмовляв їм в огляді та фіксуванні наявних у них тілесних ушкоджень.

«Рівень безкарності був таким, що в деяких випадках співробітники ФСБ піддавали жертв жорстокому поводженню на очах у їхніх адвокатів, залучених державою для здійснення захисту за призначенням. Останні не вживали жодних заходів для захисту своїх клієнтів», — наголосили у Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні.

У доповіді генсекретаря ООН від Росії вимагають притягнути винних до відповідальності та швидко і ефективно розслідувати всі заяви про катування, жорстоке поводження, свавільні арешти та затримання в анексованому Криму.

Окрім того, в ООН нагадали, що заборона катувань та жорстокого поводження є абсолютною та не передбачає жодних винятків.

За даними українських правозахисників, станом на 7 липня 2020 року в окупованому Криму відкрито 119 політично мотивованих «кримінальних справ». Серед них щодо кримських татар — 91, щодо проукраїнських активістів — 12. У місцях несвободи знаходиться 97 осіб, серед них кримських татар — 75, проукраїнських активістів — 5. На території півострова в ув'язненні перебувають 47 осіб, на території РФ — 50. Окупаційна «влада» Криму порушила 71 «кримінальну справу» у «справі про так званий тероризм».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ