Вступити до родини ATR

МЗС отримало від Білорусі список затриманих російських бойовиків

31 липня 2020, 13:25
1053

Міністерство закордонних справ Білорусі передало Україні список затриманих у Білорусі російських бойовиків і звернулося з проханням передати зазначений документ компетентним органам України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Список затриманих громадян ми отримали. МЗС Білорусі звернулось до нас з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки на предмет скоєння цими особами злочинів у нашій державі», — розповів міністр.

Відповідаючи на запитання про те, скільки українців серед затриманих, глава МЗС повідомив, що їх «не семеро». Кулеба також наголосив, що питання не лише в тому, скільки серед затриманих українців, і хто вони.

«Питання ширше. Також справді дуже важливо встановити, хто з учасників цього списку брав участь у збройних діях на боці окупаційних сил, незаконних збройних формувань і, власне кажучи, чи причетні вони до скоєння тих чи інших злочинів», —  сказав міністр.

Очільник МЗС також додав, що Україна завжди була надійним сусідом Білорусі і підтримує «незалежність, суверенітет і стабільність у цій сусідній дружній до нас країні».

Як відомо, 29 серпня біля Мінська правоохоронці Білорусі затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер». Пізніше стало відомо, що ще одну людину затримали на півдні країни. Наступного дня Служба безпеки України заявила, що ініціюватиме питання екстрадиції затриманих у Білорусі бойовиків. У Зеленського, зі свого боку, заявили, що українська сторона звернеться до офіційного Мінська із клопотанням про екстрадицію бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнер», підозрюваних у військових злочинах на території Донбасу.

Нагадаємо, що згідно з численними журналістськими розслідуваннями, бійці ПВК «Вагнер» активно брали участь у війні на Донбасі, де займалися «зачистками» непідконтрольних бойовикам польових командирів. Вважається, що так звана «Приватна військова кампанія Вагнера» з'явилася у 2014 році на основі ПВК «Слов'янський корпус» у Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ