Вступити до родини ATR

«Кримські татари: Історія. Культура. Мистецтво»: організація «Qırım ailesi» презентує освітній курс

25 серпня 2020, 10:22
1212

Організація «Qırım ailesi» («Кримська родина») презентує освітній курс «Кримські татари: Історія. Культура. Мистецтво», спрямований на збереження культурно-історичної спадщини кримських татар.

Як повідомили ініціатори проєкту, цей курс є унікальним, оскільки вперше буде виданий двомовний (українською і кримськотатарською) адаптований посібник з історії Криму і кримських татар для дітей.

«Також буде створена освітня онлайн-платформа, на якій буде розміщений цикл відеороликів-лекцій, проведені дистанційні уроки. У створенні освітнього курсу (підготовки циклу відео-лекцій, розробки посібника, проведення дистанційних уроків) беруть участь відомі кримськотатарські і українські історики, митці і культурологи: Ахтем Сеїтаблаєв, Ельзара Баталова, Гульнара Бекірова, Андрій Іванець, Юлія Тищенко, Мунір Аблаєв, Рустем Скибін», — повідомили у «Qırım ailesi».

Зазначається, що проєкт підтриманий Міністерством освіти і науки України, Українським культурним фондом та Меджлісом кримськотатарського народу.

«Реалізація цього проєкту буде першою спробою запровадити повноцінний курс з історії, культури і мистецтва кримськотатарського народу із метою збереження культурної ідентифікації і популяризації історико-культурної спадщини кримських татар», — додали ініціатори проєкту.

Як відомо, громадська організація «Qırım ailesi» виникла у 2014 році з метою збереження національної і культурної спадщини кримських татар, які почали масово виїжджати на материкову Україну у зв'язку з окупацією Криму Росією.  На базі організації був створений кримськотатарський культурно-освітній центр, в якому навчаються понад 100 дітей кримських переселенців і який реалізує освітні ініціативи з кримськотатарської мови і літератури, хореографії, вокалу, вишивки і історії кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ