Вступити до родини ATR

Владу в Криму захопили не ми, а спецслужби РФ, а Путін це визнав — останнє слово Марлена Асанова у суді

11 вересня 2020, 13:37
1030

10 вересня 2020 року кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) Марлен Асанов у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону виступив з так званим останнім словом, в якому заявив, що вважає себе і всіх інших підсудних невинними і вимагає їхнього негайного звільнення.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Останнє слово політв’язня поширило об’єднання «Кримська солідарність».

«Ось і підійшли ми до фінішної прямої. Хотілося б тобі дати оцінку всьому тому, що нам довелося пережити. Мені довелося побачити, як розправляються з неугодними в Росії, громадянином якої мені довелося стати з примусу. Коротко розповім про себе. До Криму ми переїхали в 1988 році коли почалося повернення кримських татар на свою історичну батьківщину. Тут я був учителем, а згодом підприємцем. Відкрив кафе «Салачик» і керував ним до свого арешту в 2017 році. У 2014 році Росія анексувала Крим. Почалися обшуки і арешти, людей знаходили закатованими до смерті», — почав він.

Марлен Асанов наголосив, що вважає себе і всіх інших підсудних невинними і вимагає звільнити їх в залі суду. Тих, хто порушив «кримінальні справи» проти кримських татар, Асанов вважає «злочинцями проти людства».

«Нам повісили статтю 278 — захоплення влади. Хто в Криму захопив владу? Це зробили спецслужби Росії, Володимир Путін це давно визнав. Кримські татари і мусульмани Криму більше 30 років живуть після повернення з місць депортації, і з тих пір єдиний теракт, який був там, стався в Керчі. І організували його не кримські татари. Так хто ж тут терорист?» — запитує Асанов.

Як відомо, у жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

Нагадаємо, що сторона обвинувачення запросила терміни ув'язнення для фігурантів цієї «справи»: Серверу Мустафаєву — 17 років, Марлену Асанову — 20 років, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років, Серверу Зекір'яєву — 15 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову — 17 років і 6 місяців, Едему Смаїлову — 17 років і 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ