Вступити до родини ATR

ДБР розкрило «справжні причини» окупації Криму

16 вересня 2020, 13:55
1138

За результатами досудового розслідування ДБР встановило справжні причини та умови, що сприяли розвалу ЗСУ та анексії Кримського півострова.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань. Зокрема, зазначається, що злочинні дії із підриву боєздатності української армії розпочалися у 2012 році і тривали аж до вторгнення бойових підрозділів РФ на територію півострова у лютому 2014 року.

«У скоєнні державної зради підозрюються найвищі посадові особи держави того періоду — президент-утікач Віктор Янукович, міністри оборони України Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв, а також начальник Генерального штабу та головнокомандувач ЗСУ Володимир Замана», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, слідчими виділено п’ять основних епізодів скоєння злочину, що врешті призвели до окупації Кримського півострову:

— злочинне скорочення ЗСУ;

— підрив стану мобілізаційної готовності;

— знищення систем протиповітряної оборони Криму;

— незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів;

— невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози.

«Вказані дії у своїй сукупності пов’язані і призвели до тяжких наслідків — вторгнення РФ на територію АР Крим і м. Севастополь, подальшої їх окупації, порушення суверенітету та територіальної цілісності України», — додали у ДБР.

Розслідування за іншими фактами, що призвели до окупації частини території України у 2014 році, триває.

{gallery_1}

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ