Вступити до родини ATR

«Самооборонівці» з Криму планують їхати воювати у Вірменію — Чубаров

29 вересня 2020, 09:22
830

У військовому конфлікті з Азербайджаном на боці Вірменії можуть бути задіяні бойовики «Самооборони» Криму, які брали участь в окупації українського півострова Росією.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це заявив очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Голова Меджлісу звертає увагу на листування у соцмережах за участю Самвела Мардояна. Це — один з учасників так званої «самооборони Криму», проти якого в Україні порушені кримінальні справи через вчинені ним тортури і побиття українських патріотів у лютомуберезні 2014 року.

«Не виключено, що з тимчасово окупованого Криму до Вірменії для участі у військових діях проти Азербайджану збираються вилетіти бойовики «кримської самооборони» на чолі з Самвелом Мардояном. <...> Зауважимо, що Самвел Мардоян може бути причетний до незаконного затримання, вчинення тортур і вбивства кримського татарина Решата Аметова, якому  пізніше посмертно було присвоєно звання Героя України», — додав Чубаров.

Водночас, як повідомляють російські ЗМІ, так званий «депутат Держдуми РФ» від окупованого Криму Руслан Бальбек запропонував зробити Крим «майданчиком для перемовин між Вірменією та Азербайджаном».  

Нагадаємо, вранці 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Обидві країни звинувачують одна одну в провокаціях. Влада Азербайджану заявила про загиблих під час обстрілу Нагірного Карабаху з боку Вірменії. У Вірменії, зі свого боку, повідомили про знищення кількох вертольотів і безпілотників ЗС Азербайджану. Є інформація про загиблих з усіх боків конфлікту як серед військових, так і серед мирних жителів. У Баку заявили, що Збройні Сили країни в перший день загострення конфлікту «звільнили від окупації» кілька населених пунктів невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки». Зазначимо, що Вірменія, невизнана «Нагірно-Карабаська Республіка» та Азербайджан ввели воєнний стан, оголошено мобілізацію.

Як відомо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ