Вступити до родини ATR

Окупанти у Криму незаконно розкопали стародавнє поселення часів Золотої Орди

20 жовтня 2020, 10:01
1018

В окупованому Криму під час незаконних розкопок виявили частину стародавнього поселення Аджі-Ель, яке існувало з XIV–XVIII століття.

Про це повідомив «директор» окупаційного Інституту археології півострова РАН Вадим Майко, передають російські ЗМІ.

Він зізнався, що розкопки ведуться на місці будівництва водопроводу біля села Новомиколаївка з минулого року.

«Я не можу сказати, що це видатна знахідка, але важливо інше — завдяки цим розкопкам, ми вперше можемо поставити питання про археологію Кримського ханства. Історія його добре відома, а от побут населення майже не вивчений. Розкопки дозволяють дізнатися, чим користувалися люди, як вони жили, в цьому плані дослідження поселення Аджи-Ель важливі», — сказав Майко.

Він додав, що вже вдалося розкопати більше 4 тисяч квадратних метрів околиць і дослідити господарські ями пізньосередньовічного часу. Майко уточнив, що це знахідки з золотоординського періоду.

Сама назва поселення Аджи-Ель в одному з варіантів перекладу з тюркської мови означає «село паломників».

Археолог Олексій Куликов, за свого боку, розповів окупаційним ЗМІ, що знайдені об'єкти вже поставили на облік у Росії. Він додав, що в процесі вивчення поселення Аджи-Ель було виявлено ще кілька поселень епохи бронзового століття (3000–1200 років до нашої ери). Неподалік знайдено некрополь і курган. Останній, за словами Куликова, має для археологів особливу цінність, тому що такий тип поховання характерний для видатних людей того часу.

{gallery_1}

Зазначимо, що окупанти ведуть незаконні археологічні роботи на території, по якій пройде водовідведення в Феодосію і Керч.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок незаконних розкопок з боку окупантів у Криму. Торік у серпні на території старого мусульманського поховання в зниклому селі Унгут Кіровського району кримські археологи проводили розкопки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ