Вступити до родини ATR

Київ повідомив представників ЮНЕСКО про погіршення ситуації у Криму

30 жовтня 2020, 08:40
775

Перший заступник міністра закордонних справ України, глава Національної комісії у справах ЮНЕСКО Еміне Джеппар повідомила представників ЮНЕСКО про подальше істотне погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції Організації.

Як повідомляє пресслужба МЗС, Джеппар взяла участь в 11-й інформаційній зустрічі, присвяченій ситуації в тимчасово окупованому Криму.

Зокрема, Еміне Джеппар навела конкретні факти порушень прав людини і утисків національних меншин, свободи віросповідання (зокрема, блокування діяльності Української православної церкви), свободи преси і вираження думок, безпеки журналістів, доступу до освіти рідною мовою, інших порушень окупаційною владою міжнародного права, зокрема Женевських конвенцій. Вона також наголосила, що під приводом боротьби з тероризмом окупаційна влада кидає за грати невинних людей, серед яких більшість — кримські татари.

Перший заступник міністра звернулася до ЮНЕСКО та її партнерів із закликом до продовження ефективного моніторингу ситуації в окупованій АРК, де права і свободи, культурна спадщина, інші цінності ЮНЕСКО перебувають під загрозою в результаті дій окупаційної влади.

У заході також взяли участь заступник генерального директора ЮНЕСКО Фірмін Едуард Матоко, представники Верховного комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, ІКОМОС і Amnesty International.

Раніше стало відомо, що окупанти у Криму під час незаконних розкопок виявили частину стародавнього поселення Аджі-Ель, яке існувало з XIV–XVIII століття. Це вже не перший випадок незаконних розкопок з боку окупантів у Криму. Торік у серпні на території старого мусульманського поховання в зниклому селі Унгут Кіровського району кримські археологи проводили розкопки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ