Вступити до родини ATR

Російські плани про сухопутний коридор до Криму ще актуальні — американський генерал

26 листопада 2020, 11:06
952

Росія готова продовжити захоплювати території, якщо Захід не реагуватиме на агресію проти України.

Про це генерал-лейтенант, командувач силами США Бен Ходжес повідомив в інтерв’ю одного з українських телеканалів.

«Я абсолютно впевнений, що це те, що вони хотіли б зробити. Я точно не знаю, чи вони збираються це зробити насправді. Якщо вони вірять, що Захід насправді не відреагує, я думаю, що вони будуть готові спробувати на це піти. Але я гадаю, що Україна знає про це не лише через російських військових, а й тому, що у вас є люди на Півдні, які, можливо, є схильними до корупції та дезінформації. Я намагаюся сказати, що має бути стійкість українського суспільства, членів парламенту і місцевої влади, і вони повинні мати бажання цьому протистояти», — наголосив він.

Водночас американський офіцер підкреслив, що в Чорноморському регіоні перебувають кілька союзників НАТО, завдяки яким у військовому плані територія не втрачена.

«Та, безперечно, нам треба робити більше в Чорному морі, щоб перехопити ініціативу у Кремля і притягнути їх до відповідальності за порушення міжнародного права. Зараз це не є пріоритетом найвищого порядку. У ВМС США там зараз лише кілька кораблів. Зараз Чорне море є недостатньо пріоритетним, щоб збільшувати присутність. Саме тому Україна, Туреччина, Румунія, Грузія і Болгарія мають працювати разом, щоб підвищити вашу власну спроможність протистояти, і мотивувати Німеччину та Францію приділяти більше уваги цілям Росії в регіоні», — сказав Ходжес.

На його думку, дипломати та розвідники цих країн мають співпрацювати в багатьох питаннях, зокрема у військовому. Все це для підвищення стратегічної важливості. Однак на сьогодні цього не помітно, бо кожна з них рухається сама по собі.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ