Вступити до родини ATR

Окупанти не зможуть бути посередниками у врегулюванні на Донбасі, якщо Гаага розслідуватиме злочини РФ в Україні

14 грудня 2020, 07:52
665

РФ не зможе бути посередником у врегулюванні ситуації на Донбасі, якщо Міжнародний кримінальний суд у Гаазі ухвалить рішення розслідувати злочини Росії проти України.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Таку думку висловив представник України в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі «Україна 24».

«Це звичайна практика для міжнародних судових інстанцій. Наша влада зробила багато, щоб заплутати ситуацію агресії з Росією. Тому що наше керівництво у 2014 році пішло на пряме порушення законодавства про оборону України, не було введено військовий стан, як це передбачає закон. І у нас і сьогодні де-юре немає війни з Росією, що дуже ускладнює наші взаємини з міжнародними організаціями, навіть з ООН, де ми говоримо про агресію, але фактично не зверталися за визнанням цієї агресії»,  сказав він.

Гармаш вважає, що якщо справа буде розглядатися у Міжнародному суді, то РФ не може бути посередником.

«Можна буде говорити про те, що не може бути посередником той суб'єкт, з яким Україна судиться за якраз міжнародну агресію. Мені здається, це серйозно змінить навіть дипломатичний фон не тільки в «мінських переговорах», а взагалі дипломатичний фон у відносинах України і Росії»,  зазначив Гармаш.

Нагадаємо, раніше віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла про готовність Міжнародного кримінального суду у Гаазі почати повноцінне розслідування військових злочинів і злочинів проти людяності в Криму і на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ