Вступити до родини ATR

Немає механізмів самовизначення кримськотатарського народу — у законопроєкті про корінні народи не йдеться про національно-територіальну автономію: ZAMAN

1 липня 2021, 08:21
987

У законопроєкті про корінні народи, який Верховна Рада України має ухвалити 1 липня, не розписано механізмів самовизначення кримськотатарського народу.

Члени Меджлісу, делегати Курултаю та активісти, що перебувають в окупованому Криму, опублікували звернення до президента України Володимира Зеленського та народних депутатів. 

«Згадуючи в тексті законопроєкту права корінних народів України на самовизначення та вільне встановлення свого політичного статусу, ніде не пояснюється, як корінні народи можуть їх реалізувати, що робить ці положення суто декларативними. Цього можно було б уникнути конкретно прописавши, що легітимним механізмом реалізації права корінних народів на самовизначення в Україні є національно-територіальна  автономія», — зазначають вони.

Однак, незважаючи на певні зауваження, делегати Курултаю закликали народних депутатів України проголосувати за проєкт закону. 

«Висловлюємо надію, що він стане лише першим кроком до прийняття цілісного законодавчого пакету, який має зафіксувати повний обсяг прав кримськотатарського народу як корінного народу України та конкретні механізми їх реалізації», — йдеться у зверненні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ