Вступити до родини ATR

Політв’язню Івану Яцкіну терміново потрібна допомога — Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова: ZAMAN

16 липня 2021, 10:56
813

У політв’язня Івана Яцкіна загострилися хронічні захворювання.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

Омбудсмен наголошує, що незаконно засуджений в окупованому Криму український політв'язень Іван Яцкін потребує фахового медичного обстеження та лікування. 

У нього загострилися хронічні хвороби ніг — запалення судин призвело до утворення трофічних виразок. 

Окрім того, чоловік постійно страждає від нестерпного головного болю, каже Денісова. 

Втім, Адміністрація СІЗО №1 окупованого Сімферополя, де утримується Іван Яцкін, ігнорує його прохання про допомогу. 

«Бездіяльність адміністрації є грубим порушенням статей 2 і 3 Європейської конвенції з прав людини і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями. Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що ненадання необхідної медичної допомоги є катуванням», — підкреслила омбудсмен.

Людмила Денісова вимагає від російської колеги Тетяни Москалькової допомогти бранцю, а міжнародні інституції просить тиснути на москву. 

«Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи Російської Федерації», — закликала Денісова.

Нагадаємо, що уродженця села Войкове Первомайського району Івана Яцкіна окупанти затримали у жовтні 2019-го року та звинуватили в державній зраді. Окупаційні «слідчі» стверджували, що Яцкін передавав СБУ російські державні таємниці. У травні окупанти засудили чоловіка до 11 років колонії суворого режиму. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ