Вступити до родини ATR

Виставка українського національного одягу у сучасній інтерпретації — експозиція у Національному музеї Тараса Шевченка: ZAMAN

6 серпня 2021, 10:53
769

У Києві презентували український традиційний жіночий одяг та його сучасну інтерпретацію. Експозиція триватиме до 25 серпня.

ФОТО: Василь Артюшенко, ZN.UA

ФОТО: Василь Артюшенко, ZN.UA

На виставці представили близько 50 костюмів з усіх етнографічних регіонів України, різноманіття кольорів, орнаментів та фасонів. 

Одяг кожного краю відрізнявся не тільки від регіону до регіону, але і від села до села. Наприклад, відомим орнаментом Київщини  були троянди.

На заході України найдорожчі вишиванки прикрашали так званою кучерявою вишивкою. Опуклий візерунок зроблений вовняними нитками. Самі костюми були зшиті так, щоб було зручно ходити горами. Борщівська вишивка з Тернопільщині ж виконана чорними, траурними нитками. 

Окрім того, частина експозиції присвячена весільним вбранням. Вони були багатошаровими не випадково. Молоду додатково обмотували тканиною, а іноді і рушниками. Це робили для того, щоб в якомусь сенсі захистити дівчину.

Однак найціннішим елементом такого наряду було намисто.

На виставці також представлений традиційний одяг Луганщини, Донеччини та кримських татар. Експозиція проходитиме у Національному музеї Тараса Шевченка до 25 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ