Вступити до родини ATR

Краса Тадж-Махалу під загрозою — брудна річка вкриває плямами перлину мусульманського мистецтва в Індії: ZAMAN

13 серпня 2021, 08:28
563

Індійська річка Ямуна може зіпсувати красу Тадж-Махалу через її забруднення отруйною піною від промислових викидів, водоростями і просто побутовим сміттям.

За словами екологів, мошки, що харчуються водоростями, залишають на Тадж-Махалі потворні і в'їдливі зелені плями, які потім дуже важко очистити.

Тадж-Махал знаходиться в Агрі. Але найбільше сміття потрапляє в річку у районі столиці Нью-Делі.

«Не менше 80 відсотків забруднення Ямуни відбувається в Делі. Біля Агри вона уповільнює течію, і цей бруд накопичується тут, псуючи красу Тадж-Махалу», — каже еколог Девашиш Баттачарія.

За словами експертів, брудні плями можуть невиправно зашкодити історичному пам'ятнику. Ситуація особливо ускладнюються у сезон дощів.

«Оскільки зараз сезон дощів, вода прибуває до Агри. Її багато, і вона тече з великою швидкістю. Вона несе бруд з Делі і Матхури. Це також призводить до підвищення рівня води. Тадж-Махал стоїть на берегах Ямуни, і на ньому видно водорості та інший бруд», — зазначає мер Агри Навін Джайн.

Водночас, вчених турбує ще один фактор, який шкодить Тадж-Махалу. Це — висока концентрація чорного вуглецю у повітрі.

Нагадаємо, що мавзолей-мечеть Тадж-Махал побудували в XVII столітті. Падишах імперії Великих Моголів спорудив його в пам'ять про померлу дружину. Спорудження вважається перлиною мусульманського мистецтва в Індії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ