Вступити до родини ATR

Заморожені активи Афганістану — Росія і Китай закликають дати доступ: ZAMAN

11 вересня 2021, 09:43
657

Доступ до фінансів Афганістану став головною темою обговорень на засіданні Ради Безпеки ООН.

Постійний представник країни Дебора Лайонс сказала, що без грошей Афганістану загрожує повний розвал економіки і соціальні заворушення. 

При цьому вона зазначила, що потрібні гарантії, що таліби не зловживатимуть цими грошима. 

Раніше США заморозили активи Кабула, а Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Євросоюз призупинили фінансування проєктів в ісламській республіці. 

Як відомо, рух «Талібан» нещодавно сформував тимчасовий уряд і призначив прем'єра. Представник США у РБ ООН Джеффрі Делорентіс завив, що нова влада Афганістану повинна виконати свої зобов'язання і захистити досягнення двох останніх десятиліть.

«Але ми не будемо з ними співпрацювати тільки на основі довіри чи віри. «Талібан» хоче міжнародної підтримки. А наша ідея проста: будь-яку легітимність і підтримку потрібно заслужити», — підкреслює він. 

При цьому представник Афганістану при ООН Гулам Ісакзай закликав не відкривати «Талібану» доступ до фінансів.

«Цей орган неодноразово брав на себе зобов'язання не визнавати неінклюзивний уряд, не підтримувати відновлення Ісламського Емірату, як це передбачено в Резолюції 2513 Ради Безпеки. Афганський народ очікує, що ви дотримаєтесь обіцянки і натисните на «Талібан», щоб він відкрив двері для інклюзивної уряду, який можуть прийняти всі верстви нашого суспільства», — каже він. 

Водночас Росія і Китай виступили за те, щоб відкрити більшу частину заморожених активів Афганістану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ