Join the family ATR

На адмінмежі з окупованим Кримом відсвяткували День кримськотатарського прапора

26 June 2020, 12:40
1932

У п’ятницю, 26 червня, на тимчасовій адмінмежі з окупованим Кримом місцева кримськотатарська громада організувала низку заходів з нагоди Дня кримськотатарського прапора.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це з Херсонщини повідомляють кореспонденти ATR.ua. 

Зокрема, відбувся автопробіг — із селища Новоолексіївка місцева кримськотатарська громада рушила до селища Чонгар.

{gallery_1}

Учасники акції влаштували також ходу — члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники місцевих адміністрацій та мешканці прилеглих сіл кілька кілометрів до кордону із окупованим Кримом несли розгорнутий кримськотатарський стяг.

{gallery_2}

Окрім цього, на самій адміністративній межі відбулося урочисте підняття разом із державним прапором України кримськотатарського національного стягу.

{gallery_3}

Нагадаємо, до окупації Криму щорічно 26 червня на півострові проводилися різні масові заходи, конкурси, спортивні змагання та інше. Останні шість років основні заходи, присвячені Дню кримськотатарського прапора, проводяться на материковій частині України силами громадських організацій при координації Меджлісу кримськотатарського народу.

Сьогодні у Києві біля будівлі Міністерства закордонних справ України також відбулося урочисте підняття кримськотатарського прапора. У заході взяли участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, його перший заступник Еміне Джеппар, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, члени Меджлісу та інші.

«Хочу вас запевнити, що цей прапор (кримськотатарський стяг — ред.) майорить не лише з нагоди Дня прапора. Він — щодня у роботі та думках наших дипломатів у всьому світі, які наближають усіма доступними нам засобами деокупацію півострова», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як повідомляв ATR.ua, 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. Датою святкування Дня кримськотатарського прапора був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, що відбувся 26–27 червня у Сімферополі у 1991 році. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений — 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Зазначимо, що на телеканалі ATR сьогодні, 26 червня, о 14:00 розпочнеться марафон, присвячений Дню кримськотатарського прапора. Дивитися прямий ефір можна на сайті телеканалу або в YouTube.