Вступити до родини ATR

Кулеба: Кримськотатарський прапор — щодня у роботі та думках українських дипломатів у світі

26 червня 2020, 11:50
1304

Біля будівлі Міністерства закордонних справ України у Києві 26 червня відбулося урочисте підняття кримськотатарського прапора.

ФОТО: МЗС України

ФОТО: МЗС України

Про це повідомляють кореспонденти ATR.ua з місця подій.

{gallery_2}

У церемонії взяли участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, його перший заступник Еміне Джеппар, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, члени Меджлісу та інші.

«Хочу вас запевнити, що цей прапор (кримськотатарський стяг — ред.) майорить не лише з нагоди Дня прапора. Він — щодня у роботі та думках наших дипломатів у всьому світі, які наближають усіма доступними нам засобами деокупацію півострова», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

{gallery_1}

Також зазначимо, що на офіційний сторінці МЗС у Facebook сьогодні опублікували ролик із нагоди Дня кримськотатарського прапора, у якому взяли участь українські та кримськотатарські політики та дипломати.

Нагадаємо, що 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. Датою святкування Дня кримськотатарського прапора був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, що відбувся 26–27 червня у Сімферополі у 1991 році. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений — 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

22 липня 2012 року Курултай кримськотатарського народу V скликання доручив Меджлісу кримськотатарського народу розробити і представити для затвердження Курултаєм кримськотатарського народу VI скликання Положення «Про національний прапор кримськотатарського народу». У ньому регулюється питання опису, порядку офіційного використання і правового захисту національного прапора кримськотатарського народу.

Як відомо, у різних містах України 26 червня відбудуться заходи, присвячені Дню кримськотатарського прапора. Зокрема, у Києві сьогодні очікуються хода вулицями столиці, автопробіг та мітинг на Майдані Незалежності. На Херсонщині відбудеться церемонія підняття кримськотатарського та українського стягів на адмінмежі із Кримом, а також — автопробіг.

Зазначимо, що на телеканалі ATR сьогодні, 26 червня, о 14:00 розпочнеться марафон, присвячений Дню кримськотатарського прапора. Дивитися прямий ефір можна на сайті телеканалу або в YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ