Join the family ATR

Представники ЗВО маніпулюють: підготовчі курси для абітурієнтів з Криму не є перепоною — ППУ

15 December 2020, 08:45
552

Представники ЗВО маніпулюють, коли говорять про те, що планований МОЗ пілотний проєкт з безкоштовного навчання на підготовчих курсах в українських закладах вищої освіти стане певною перешкодою для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це сказала заступник постійного представника президента в АР Крим Таміла Ташева в ефірі програми «BUGUN» на телеканалі ATR.

«Це маніпуляція з боку представників ЗВО. Особливо ми це відмітили з боку, т. зв., переміщених ЗВО. Довгий час, не зважаючи на те, що правозахисники, зокрема, говорили, і наполягали на тому, що не потрібно заганяти абітурієнтів з Криму, в так звані, освітні гетто і давати можливість вступати в обмежену кількість вузів, в певних областях країни. Зараз, є можливість вступити в будь-який навчальний заклад», — сказала Ташева.

За її словами, після нововведення конкуренція серед ЗВО на фінансування з боку держави стала набагато вищою.

«Тобто умовний ТНУ тепер змагається з Києво-Могилянською академією або КНЕУ за студентів з окупованих територій. Що стосується підготовчих курсів — це власне можливість, а не перешкода. Можна вступити відразу або протягом декількох місяців соціалізуватися, краще вивчити українську мову чи історію України. Тобто це можливість, а не обов'язкова умова», — резюмувала Ташева.

Нагадаємо, що 2 липня 2020 року у МОН повідомили про розробку нормативно-правового акту, який би передбачав запровадження з січня 2021 року пілотного проєкту з навчання абітурієнтів з тимчасово окупованих територій на підготовчих курсах в українських закладах вищої освіти.

Також повідомлялося, що особи з тимчасово окупованих територій Донбасу та АР Крим і територій, населених пунктів на лінії зіткнення, зможуть за бажанням разово скористатися правом безкоштовного навчання на підготовчих курсах у ЗВО для подальшого вступу за програмами внутрішньо переміщених осіб.

Тривалість курсів складе не більше одного року і передбачає стипендіальне забезпечення, а заклади освіти, в яких планується реалізація цього проєкту будуть визначені в подальшому.