Join the family ATR

Свинина у їжі та відсутність гарячої води: фігуранти бахчисарайської «справи про тероризм» повідомляють про порушення їхніх прав

7 October 2020, 13:41
719

Засуджених до тривалих термінів вісьмох кримських татар, фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група) етапували до СІЗО № 5 у Ростові-на-Дону. Там вони утримуються у нестерпних умовах, що порушує їхні права.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомив адвокат Тарас Омельченко, який відвідав політв’язнів у слідчому ізоляторі. Йому вдалося зустрітися з Тимуром Ібрагімовим і Сервером Мустафаєвим, розповів він у коментарі «Кримській солідарності».

«Під час зустрічі хлопці повідомили, що утримання в СІЗО №5 Ростова-на-Дону порушує їхнє право на свободу віровчення, на свободу релігії. Через день їм видається їжа з вмістом свинини, відповідно вони її не приймають і залишаються без харчування. Частина їхніх особистих речей до цього часу не передана з СІЗО №1 Ростова-на-Дону, де вони перебували з вересня 2019 року до винесення судового вироку. У камерах немає гарячої води, відповідно, це теж негативно відбивається на їхньому здоров'ї», — наголосив адвокат.

Політв’язень Сервер Мустафаєв повідомив також, що всі фігуранти цієї «справи» знаходяться в цьому ж слідчому ізоляторі — у СІЗО № 5 у Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним та звільнили в залі засідання.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неправомірне рішення російського суду щодо вироку сімом громадянам України. Відомство закликало світову спільноту відреагувати на черговий «ганебний» вчинок РФ.