Вступити до родини ATR

МЗС закликало світову спільноту відреагувати на «ганебний» вирок кримським татарам

17 вересня 2020, 09:07
732

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неправомірне рішення російського щодо вироку сімом громадянам України, фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа), яких сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму.

ФОТО: Ґрати

ФОТО: Ґрати

Про це йдеться у заяві українського зовнішньо-політичного відомства.

«Російська Федерація має скасувати рішення суду та негайно звільнити Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України», — заявили у МЗС.

Відомство закликало міжнародне співтовариство відреагувати на «таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакодумства, вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права».

Окрім того, МЗС заявило про необхідність продовжити активну діяльність із захисту прав і свобод жителів Кримського півострова та посилити тиск на РФ, зокрема санкційний.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним та звільнили в залі засідання.

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ