Вступити до родини ATR

НАТО посилить практичну підтримку України та Грузії — генсек

3 грудня 2020, 10:53
772

Країни-члени НАТО будуть більш залученими в забезпечення безпеки у Чорноморському регіоні та готові ще більше посилити практичну підтримку України та Грузії.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час онлайн-пресконференції за підсумками дводенного засідання глав МЗС країн-членів Альянсу, передає УНН.

«Ми розглянули ситуацію з безпекою у Чорноморському регіоні, яка має стратегічне значення. Росія продовжує порушувати суверенітет та територіальну цілісність Грузії та України, продовжує своє військове нарощування в Криму, і дедалі частіше розгортає сили в Чорноморському регіоні. НАТО відповідає шляхом посилення нашої присутності на суші, в морі та в повітрі», — заявив Столтенберг.

Він нагадав, що Україна і Грузія є партнерами, яких у НАТО цінують, і які роблять важливі внески у місії Альянсу.

«Сьогодні ми знову підтвердили про нашу підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії та України. Ми обговорили їхні програми реформ, і ми посилимо нашу практичну підтримку», — заявив генсек НАТО.

Водночав міністр закордонних справ України у відеовключенні на своїй Facebook-сторінці повідомив, що задля посилення взаємодії з Альянсом необхідно більше натовських навчань на території України.

«Я сказав колегам, що Україна хоче більше взаємодій з Альянсом. Зокрема, ми хочемо більше натовських навчань на території України», — зазначив він.

Кулеба зазначив, що Україна і далі буде далі рухатися до членства в НАТО, і План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) на цьому шляху має бути наданий їй так само, як і Грузії.

Як повідомляв ATR.ua, у жовтні очільник МЗС Дмитро Кулеба в рамках онлайн-конференції «The Road to Warsaw Security Forum» наголосив, що НАТО має продемонструвати серйозність щодо захисту Чорного моря і забезпечити безпеку навігації в Чорному морі.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ