Вступити до родини ATR

НАТО має захистити Чорне море від загрози з боку Росії — Кулеба

18 листопада 2020, 12:23
905

Росія активно мілітаризує окупований Крим, а одним із завдань НАТО є зменшення впливу Росії та гарантування безпеки в цьому регіоні.

Про це заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба в рамках онлайн-конференції «The Road to Warsaw Security Forum», пише «Укрінформ».

«Ми бачимо, що Росія робить у Криму: вона активно мілітаризує нелегально окупований півострів. Це підриває торговельні маршрути й загрожує безпеці. НАТО має продемонструвати серйозність щодо захисту Чорного моря і забезпечити безпеку навігації в Чорному морі», — наголосив Кулеба.

На думку міністра, розміщення Москвою ядерних компонентів в окупованому Криму — це величезний ризик для безпеки Чорноморського регіону.

Окрім того, коментуючи питання обрання президентом США Джо Байдена, глава МЗС підкреслив, що Україна очікує від Вашингтона «лідерства в реагуванні на глобальну кризу і виклики, одним з яких є безпека в регіоні Чорного моря».

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ