Вступити до родини ATR

Захоплення моряків у Керченській протоці: Україна передає Міжнародному трибуналу докази проти РФ

22 травня 2020, 12:45
1292

Україна готова передати Міжнародному трибуналу ООН меморандум із доказовими матеріалами у справі про захоплення українських моряків і суден у Керченській протоці у листопаді 2018 року.

ФОТО: МЗС України

ФОТО: МЗС України

Про це заявив очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 22 травня.

«Ми прагнемо встановлення справедливості у справі щодо незаконного утримання наших моряків і суден, які були захоплені Росією у листопаді 2018 року. Ми будемо добиватися цієї мети всіма доступними засобами, одним із яких є Арбітражний трибунал», — зазначив міністр.

Також відомо, що за дорученням очільника МЗС його заступник Євген Єнін підписав меморандум України у справі про захоплення моряків та кораблів у Чорному морі у листопаді 2018 року. В МЗС додали, що тепер документ із розгорнутою правовою позицією України буде переданий на розгляд Арбітражного трибуналу.

Як повідомляв ATR.ua, 25 листопада 2018 року корабель ВМС РФ протаранив український буксир «Яни Капу», який з малими бронекатерами «Бердянськ» і «Нікополь» слідував з Одеси до Маріуполя. Росія захопила ці три корабля, а також екіпаж — 24 моряків. Пізніше Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Російську Федерацію терміново звільнити два військові катери «Нікополь» і «Бердянськ», буксир «Яни Капу», а також захоплених 24 українських моряків.

7 вересня 2019 року відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну тоді повернулися 35 українців — 24 військовополонених моряка і 11 політв'язнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ