Вступити до родини ATR

Київ не може послабити карантин через велику кількість хворих: Кличко звернувся до уряду

22 травня 2020, 13:29
1557

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду з проханням дозволити розпочати запровадження другого етапу послаблення обмежень із 23 травня, хоча місто не відповідає одному з критеріїв послаблення карантину — кількості хворих на 100 тис. населення.

Фото: "День"

Фото: "День"

Про це Кличко заявив під час брифінгу 22 травня.

«З 23 травня столиця планувала наступний етап послаблення обмежень. Підкреслю — з дотриманням усіх норм та регламентів. Сьогодні МОЗ заявило, що Київ та ще 11 регіонів не відповідає критеріям послаблення карантину», — сказав він.

Мер підкреслив, що столиця не відповідає лише по одному критерію — кількості хворих на 100 тисяч населення. Визначена МОЗ норма — 12 осіб на 100 тисяч, у Києві зараз цей показник складає 15 осіб.

«Щодо інших двох критеріїв — претензій нема. <...> Я звертаюся до уряду з наступним: дозволити Києву розпочати другий етап послаблень, але не всіх, а тих, що критично необхідні місту і бізнесу. Зокрема, відновити роботу наземного громадського транспорту та торгових закладів до 1 тис. м кв. з 23 травня. Не відкривати поки дитячі майданчики. Метро відкрити, як планували,  з 25 травня через транспортний колапс у місті», — заявив Віталій Кличко.

За повідомленням прес-служби Міністерства охорони здоров'я, до другого етапу послаблення карантину в Україні готові 13 областей, водночас 11 областей і Київ не відповідають показникам, необхідним для зняття карантинних обмежень.

Зокрема, до другого етапу послаблення карантину готові: Вінницька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Черкаська та Чернігівська області. Водночас до ослаблення карантину наразі не готові: Київ, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Київська, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Хмельницька та Чернівецька області.

За останніми даними, загальна кількість лабораторно підтверджених випадків коронавірусу в Україні досягла 20 тис. 148, із них 588 — летальні. За минулу добу захворіли 442 особи, серед яких 29 дітей та 74 медпрацівника. Госпіталізовано 127 осіб, також зафіксовано 9 летальних випадків. Водночас одужали за добу 358 пацієнтів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України продовжив карантин до 22 червня, країна почала вихід з карантину 11 травня. Зазначимо, що з 22 травня в Україні стартує другий етап пом'якшення карантинних обмежень. Напередодні Кабмін ухвалив рішення про те, що відсьогодні дозволяється робота громадського транспорту. Роботу дитсадків і метрополітену Кабмін дозволив з 25 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ