Вступити до родини ATR

РФ цинічно відправляє кримчан воювати проти українців на Донбасі — Україна в ОБСЄ

22 травня 2020, 17:10
1413

Окупанти у Криму після незаконного призову до армії країни-агресорки здебільшого відправляють мешканців півострова для служби у Південному військовому окрузі ЗС РФ, військові частини та командування якого беруть участь у війні на Донбасі.

ФОТО: Ukrinform

ФОТО: Ukrinform

Про це на засіданні постійної ради ОБСЄ заявив постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк, передає Укрінформ.

«Росія окупувала дві частини території України і відправляє українців з однієї з цих частин для боротьби з українцями в іншій. Важко уявити більш цинічний спосіб використання окупації для реалізації своїх сумнівних політичних цілей», — зауважив він.

Окрім того, Цимбалюк нагадав, що цієї весни Росія планує призвати на так звану військову службу понад 3 тисячі кримчан.

«Більшість із них, як очікується, служитимуть за межами Криму, зокрема в Південному військовому окрузі Збройних сил Російської Федерації, військові частини та командування якого беруть безпосередню участь у здійсненні збройної агресії проти України на Донбасі», — наголосив представник України в ОБСЄ.

Як відомо, після анексії Криму Росією на службу в армію країни-агресорки закликали понад 16 тисяч кримчан. Цього року російські військові планують залучити ще понад 3 тисячі осіб. Раніше член Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов повідомив, що з 2014 року в російську армію призвали 18,9 тисяч кримчан. За даними правозахисника, «суди» в Криму станом на 30 вересня 2019 року винесли 72 вироки за ухилення від служби в російській армії.

У прокуратурі АРК, зі свого боку, повідомили, що здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного призову кримчан на службу в Збройні сили РФ за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). За інформацією відомства, з 2015 по 2019 роки окупанти незаконно призвали на військову службу понад 18 800 мешканців Криму. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ