Вступити до родини ATR

Політв’язень Джеміль Гафаров перебуває в критичному стані — Денісова

26 травня 2020, 12:50
1185

Кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Джеміль Гафаров, який має ІІ групу інвалідності, перебуває в критичному стані. Український омбудсмен вимагає негайно звільнити важкохворого кримського татарина.

ФОТО: Крымская солидарность

ФОТО: Крымская солидарность

Про це омбудсмен Людмила Денісова повідомила у своєму Facebook.

«Через наявні хронічні захворювання та появу нестерпного болю в області грудної клітки, нирок та постійного високого тиску (Гафаров — ред.) не може утримуватися в умовах місця несвободи. Адже у пенітенціарній установі не забезпечують Джемілю Гафарову проведення жодного медичного обстеження та не надають належної медичної допомоги. Вважаю, що відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ «Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации» наш співгромадянин потребує негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти», — наголосила вона.

У зв'язку з цим омбудсмен звернулася до своєї російської колеги з вимогою звернутися до правоохоронних органів РФ щодо скасування запобіжного заходу.

Раніше повідомлялося, що фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Джеміль Гафаров отримав документальне підтвердження другої групи інвалідності.

Нагадаємо, що Джеміль Гафаров неодноразово скаржився на загострення хвороби нирок, проблеми з кишечником, серцем і вухом. Крім того, українського політв'язня турбував постійний кашель. Однак медичну допомогу в кримському СІЗО йому не надавали. Також повідомлялося, що кримського татарина насильно утримували у психіатричній лікарні в окупованому Криму.

Як повідомляв ATR.ua, в результаті облави ФСБ на кримських татар в Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх 23 кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ