Вступити до родини ATR

Україна в ОБСЄ розповіла, як Росія порушує безпеку Азово-Чорноморського регіону

1 червня 2020, 14:58
953

На онлайн-зустрічі Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич розказав про те, що незаконні дії окупаційної «влади» в Криму з 2014 року призвели до триваючого погіршення безпекової ситуації в Азово-Чорноморському регіоні.

Свій виступ Кориневич розпочав із того, що прямим наслідком окупації Криму стала перспектива можливого перетворення Азовського та Чорного морів у «російські озера», пише Укрінформ.

«Економічний напрям (загроз безпеці в Азово-Чорноморському регіоні — ред.) визначається створенням штучних перешкод для вільного комерційного судноплавства та загрози морському транспорту в Керченській протоці й Азовському морі внаслідок незаконного будівництва Російською Федерацією так званого «Кримського мосту»; залученням іноземних суден до незаконних морських комерційних перевезень до закритих кримських портів; збільшенням поставок газу через Чорне море, що створює екологічну небезпеку на глибинах Чорного моря, насичених сірководнем», — сказав Антон Кориневич.

Він додав, що військовий напрям визначається всеохоплюючою мілітаризацією Криму — від сфери дошкільної освіти до розгортання ракетних комплексів С-400, нарощування та модернізації корабельного складу Чорноморського флоту РФ.

«Москва використовує півострів як основну матеріально-технічну базу для військових операцій Росії в Сирії, для збільшення військово-морських навчань та закриття морських районів, у том числі виключної (морської) економічної зони України навколо окупованого Криму. Також на півострові є ознаки відновлення ядерних військових об'єктів», — наголосив представник Зеленського.

Крім того, Кориневич заявив, що Росія намагається подолати міжнародну ізоляцію після військового вторгнення в Крим шляхом розвитку відносин з окремими чорноморськими країнами та впливу на них із використанням «м'якої сили».

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ