Вступити до родини ATR

Верховна Рада звернеться до світової спільноти із закликом визнати геноцид кримськотатарського народу

2 червня 2020, 12:38
988

2 червня парламент ухвалив проект постанови № 3449 про звернення Верховної Ради до міжнародних організацій щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією, як державою-агресором, прав і свобод кримськотатарського народу.

Фото: QHA

Фото: QHA

Як повідомив очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповідне рішення підтримали 310 народних депутатів.

Зокрема, звернення містить заклик до міжнародної спільноти визнати депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

«Визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і долучитися 18 травня до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу», — йдеться у зверненні.

Зазначимо, що проект постанови передбачає звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, Урядів і Парламентів держав світу щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією, як державою-агресором, прав і свобод кримськотатарського народу.

Основними положеннями звернення є засудження порушень прав кримських татар, заклик до негайного припинення будь-яких переслідувань чи дискримінаційних дій, об’єктом яких виступають представники корінного народу Криму.

За задумом авторів звернення, ухвалення проекту постанови додаткове сприятиме захисту прав кримськотатарського народу, дозволить вчергове нагадати світу про порушення прав людини, які відбуваються на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Криму, сприятиме консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля протистояння таким незаконним діям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ