Вступити до родини ATR

У місії США в ОБСЄ нагадали, що санкції проти РФ діятимуть до деокупації Криму

5 червня 2020, 11:14
1177

Посол США при Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Джеймс Гілмор заявив, що санкції проти Росії продовжуватимуть допоки вона не поверне контроль над Кримом Україні. Він також закликав Москву припинити переслідування кримських татар і українців на півострові.

ФОТО: USmission.gov

ФОТО: USmission.gov

Відповідну заяву опублікували на сайті місії США в ОБСЄ.

«Ми закликаємо Росію повернути повний контроль над Кримом Україні та негайно звільнити всіх українців, яких вона несправедливо посадила у в'язницю. <...> Кримські татари та інші, хто виступають проти російської окупації, зазнавали насильницьких зникнень, тюремного ув'язнення, примусового «психіатричного» лікування, показових судових процесів і тортур. Російський уряд продовжує мілітаризацію Кримського півострова, Чорного моря та Азовського моря. <...> Все це не дає приводу говорити про скасування санкцій. Санкції, пов'язані з Кримом, будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом», — заявив Джеймс Гілмор.

У посольстві також нагадали про факти порушення Росією четвертої Женевської конвенції — це проведення призовної кампанії, під час якої майже 24 тисячі жителів Криму включили до складу Збройних сил РФ.

Посол США при ОБСЄ також звинуватив Москву у смертях понад 13 тисяч мешканців Донбаса за всі роки агресії проти України.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ