Вступити до родини ATR

Прокуратура АРК готує дані щодо переслідувань журналістів у Криму для суду в Гаазі

5 червня 2020, 16:06
1351

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує чергове повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому розкриють факти переслідування журналістів в окупованому Криму.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК із посиланням на очільника відомства Ігоря Поночовного.

Зокрема, прокурор заявив, що у кримінальних провадженнях української прокуратури містяться численні факти переслідування журналістів та їхніх сімей, дані про проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

«Понад 20 людей з числа журналістів, блогерів, працівників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові досі. Діяльність ЗМІ постійно знаходиться у полі зору окупаційних «правоохоронних органів», — наголосив Поночовний.

Він додав, що прокуратура автономії спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини наразі готує чергове повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду щодо фактів переслідування кримських журналістів.

«У своїй роботі ми постійно намагаємося протистояти незаконним діям окупантів, зокрема, допомагаючи кримчанам знати правду про реальну ситуацію з правами людини на півострові, оскільки інформаційний простір в Криму фактично насичений окупаційною пропагандою», — підсумував він.

Раніше повідомлялося, що представники Кримської правозахисної групи заявили, що після окупації півострова Росією у Криму зафіксовано понад 300 випадків порушення свободи слова і прав журналістів. А за оцінкою правозахисників з Freedom House, гірше, ніж в Криму, зі свободою слова тільки в Узбекистані та Північній Кореї.

Зазначимо, що після окупації Криму Росією Роскомнадзор відмовив телеканалу ATR у державній реєстрації на півострові. Так 1 квітня 2015 року кримськотатарські телеканали ATR і Lâle, радіостанції Meydan і «Лідер» припинили мовлення в окупованому Криму. У Меджлісі кримськотатарського народу тоді заявили, що відмова в реєстрації ATR і інших ЗМІ порушує Статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів. Перший кримськотатарський телеканал відновив мовлення 17 червня 2015 року у Києві. ATR став доступний через супутник на всій території України, включно з окупованим Кримом. Пізніше дитячий телеканал Lâle і радіо Meydan також відновили мовлення зі столиці. Сьогодні, незважаючи на вимушений переїзд з окупованого Криму, ATR, Lâle і MeydanFM продовжують роботу з Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ