Вступити до родини ATR

У Верховній Раді зареєстрували президентський законопроект про референдум

9 червня 2020, 16:48
842

9 червня у Верховній Раді зареєстрували президентський законопроект №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Зазначається, що Верховна Рада отримала проект закону 9 червня і передала його на розгляд керівництву. Президент визначив законопроект як невідкладний.

Згідно з пояснювальною запискою, даний закон регулюватиме ініціювання, підготовку та проведення референдуму, а також підрахунок результатів та їхнє оприлюднення.

Законопроект передбачає такі види всеукраїнського референдуму за предметом: затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України, вирішення питання загальнодержавного значення, зміни території України, втрата чинності закону України або окремих його положень.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у Загальній декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Також предметом плебісциту не можуть стати рішення стосовно законопроектів з питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду. На всеукраїнський референдум, згідно з текстом документу, може виноситися одне питання.

Ключовою новацією законопроекту є визначення можливості впровадження електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, зокрема електронних голосувань.

Для забезпечення організації і проведення всеукраїнського референдуму законопроект передбачає створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з забезпечення електронного голосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ