Вступити до родини ATR

Дев’ятьом кримськотатарським політв'язням продовжили терміни арешту

10 червня 2020, 11:55
1014

«Верховний суд» Криму 9 червня продовжив терміни утримання під вартою на 3 місяці дев’ятьом кримськотатарським політв'язням, фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група).

Як повідомляють активісти «Кримської солідарності», йдеться про Яшара Муедінова, Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Османа Аріфмеметова, Руслана Сулейманова, Шабана Умерова, Рустема Сейтхалілова, Владлена Абдулкадирова та Раіма Айвазова. Усім їм продовжили терміни утримання під вартою до 15 вересня 2020 року.

Адвокати кримських татар повідомили, що деякі політв'язні на «суді» оголосили відвід представникам держобвинувачення, проте «суд» усі клопотання фігурантів «справи» відхилив.

«У ході засідання Абдулкадиров (фігурант «справи» — ред.) заявив відвід «прокурору» через те, що він побачив у діях «прокурора» упереджене ставлення до нього і до всіх кримських татар. Природно, що «суд» це клопотання не задовольнив. <...> (Фігурант «справи» — ред.) Айвазов потім заявив відвід «судді», оскільки вважав, що «суддя» наперед знає результат засідання, що «суд» підтримує усі клопотання сторони обвинувачення, і тому вважав, що даний «суддя» не заслуговує на довіру», — розказала адвокат Сафіє Шабанова.

Як повідомляв ATR.ua, в результаті облави ФСБ на кримських татар в Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ