Вступити до родини ATR

ЄС продовжив кримські санкції проти РФ

10 червня 2020, 14:53
945

Посли ЄС 10 червня погодили продовження на рік санкцій проти Росії. Термін дії чинних санкцій ЄС, запроваджених через окупацію Криму, завершується 23 червня.

Про це повідомив брюссельський журналіст Рікард Йозвяк у себе в Twitter.

«Посли ЄС дали зелене світло, щоб продовжити заборону на інвестиції в Криму на один рік. Без змін», — написав Йозвяк.

Нагадаємо, 20 червня 2019 року лідери Європейського Союзу продовжили на рік заборону європейським компаніям вкладати інвестиції в окупований Росією Крим та імпортувати товари з півострова. Санкції включають заборону на імпорт продукції, що походить з Криму, до країн Євросоюзу, а також заборону на інвестиції та капіталовкладення в Крим. Це означає, що жоден європеєць або зареєстровані у ЄС компанії не можуть купувати нерухомість або підприємства в Криму, фінансувати кримські компанії або постачати послуги. Забороняється також здійснення туристичних послуг, зокрема європейські круїзні кораблі не можуть зв'язуватися з усіма кримськими портами, окрім надзвичайних ситуацій. Окрім того, забороняється: здійснювати експорт певних товарів і технологій кримським компаніям і застосовувати ці товари та технології на транспорті, у телекомунікаціях, в енергетичному секторі, зокрема для дослідження, розвідки й видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів; забезпечувати технічною допомогою, посередницькими операціями, будівничими та інженерними послугами, що пов'язані з інфраструктурою у цих секторах.

Військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

Вперше санкції проти Росії були запроваджені 31 липня 2014 року у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією. Тепер ЄС і США періодично продовжують економічні обмеження щодо РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ