Вступити до родини ATR

Окупанти у Криму порушили «справу» проти кримського татарина за «дачу неправдивих свідчень»

12 червня 2020, 08:45
1339

11 червня у селі Орлине Балаклавського району в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали Руслана Бекірова. Кримського татарина доставили на допит, де повідомили, що проти нього порушена «кримінальна справа» нібито за «дачу ним неправдивих свідчень».

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це активістам «Кримської солідарності» повідомила адвокат Оксана Железняк.

«У слідчому відділі ФСБ був проведений допит Бекірова Руслана за обставинами порушеної проти нього «кримінальної справи» за частиною першою статті 307 КК РФ (Завідомо неправдиві свідчення — ред.). На даний момент він знаходиться під підпискою про невиїзд. У понеділок йому призначено слідчі дії, а саме фонографічна і психіатрична експертизи», — повідомила адвокат Оксана Железняк.

За словами Руслана Бекірова, «справу» проти нього порушили через нібито різницю у письмових та усних свідченнях, які він давав у «суді» в якості свідка у «справі про так званий тероризм». Зокрема, йдеться про кейс політв’язня Енвера Сейтосманова.

Також повідомляється, що раніше Бекіров звертався у правозахисний офіс у Сімферополі за юридичною консультацією. Тоді він розповів, що 29 березня 2019 року його затримала ФСБ і схиляла до співпраці.

Нагадаємо, Енвера Сейтосманова затримали 10 травня 2018 року. Після обшуку в його оселі у Севастополі кримському татарину інкримінували ст. 205.5 ч.2 КК РФ — «участь у забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Пізніше російське слідство посилило звинувачення — Сейтосманову додатково закидають «організацію діяльності терористичної організації» (ч.1 ст. 205.5).

5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив фігуранта «справи про так званий тероризм» (севастопольська група) Енвера Сейтосманова до 17 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму. 4 грудня Сейтосманову на суді надали останнє слово. Кримський татарин заявив, що він громадянин України, а Росія порушує його права.

Раніше стало відомо, що кримськотатарського політв'язня етапували у колонію у Башкортостані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ