Вступити до родини ATR

Посол США в ОБСЄ засудив РФ за переслідування Мустафи Джемілєва

12 червня 2020, 14:45
1350

Посол США в Організації з безпеки і співпраці в Європі Джеймс Гілмор вважає, що Росія у відповідь на протидію окупації Криму намагається виставити кримських татар та їхнього лідера злочинцями та екстремістами.

Фото: DW

Фото: DW

Відповідна заява Джеймса Гілмора опублікувана на сайті Постійного представництва США при ОБСЄ.

«Цього тижня російська влада почала заочний процес у новій «кримінальній справі» проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Це ще одна очевидна спроба звинуватити його і кримськотатарський народ у злочинах і екстремізмі у відплату за протидію окупації», — наголосив посол.

Раніше стало відомо, що сфабриковану окупантами «кримінальну справу» проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва направили до «суду». Адвокат Микола Полозов, який представляє інтереси лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, повідомив, що передача «кримінальної справи» до «суду» на етапі досудового слідства виконана із порушенням процесуальних норм.

ATR.ua повідомляв про те, що у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Відомо також, що Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ