Вступити до родини ATR

Російська паспортизація у Криму не є підставою для втрати громадянства України — МЗС

16 червня 2020, 12:15
875

Міністерство закордонних справ України заявляє, що мешканці окупованого Криму мали об’єктивні причини, аби погодитися на примусову паспортизацію РФ. У МЗС наголосили, що Київ подібні документи не визнає, але це не є підставою для втрати українського громадянства.

Про це йдеться у офіційній заяві МЗС України, опублікованій на сайті відомства.

«Останніми днями в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, що нав’язувалися громадянам України російською окупаційною адміністрацією Криму з березня 2014 року. Громадяни України, що мешкають в АР Крим та м. Севастополь, фактично були позбавлені права вибору. Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову», — зазначили у міністерстві.

У МЗС наголосили, що примусова паспортизація — це елемент репресивної політики держави-агресора стосовно громадян України, які змушені жити в умовах окупації.

«Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року чітко визначає, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України», — йдеться у повідомленні.

У відомстві також нагадали, що стаття 45 положення про закони та звичаї суходільної війни, затвердженого IV Гаазькою конвенцією 1907 року, забороняє примус населення окупованих територій до присягання на вірність державі-окупанту, а отже і до примусової зміни громадянства.

«Нав’язана паспортизація є також елементом системного тиску російської окупаційної адміністрації на громадян України, заздалегідь спланованим і цинічно реалізованим. Громадяни України, що мешкають в АР Крим та м. Севастополь, фактично були позбавлені права вибору. Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову», — додали у МЗС.

У разі відмови мешканців Криму від отримання російських паспортів, підсумували в українському міністерстві, штучно обмежувалися їхні права на працевлаштування, медичний захист, соціальну і пенсійну допомогу. Відсутність російського паспорта могла також стати причиною примусової депортації з, та заборони в’їзду на територію півострова.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ