Вступити до родини ATR

Україна поінформувала генсека ООН про репресії в окупованому Криму

18 червня 2020, 13:23
987

Представництво України при ООН поінформувало генсека Антоніо Гуттеріша про ігнорування Росією міжнародного права та репресії проти мешканців тимчасово окупованого Криму. Київ просить генсека ООН надати міжнародну оцінку протиправним діям РФ.

ФОТО: Олег Ніколенко/Fb

ФОТО: Олег Ніколенко/Fb

Про це йдеться в офіційному листі Постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, передає Укрінформ.

Зокрема, повідомляється, що Україна й надалі захищатиме права та інтереси власних громадян, які проживають на теріторії тимчасово окупованого Криму. Український посол звернувся до генсека ООН із проханням відреагувати відповідним чином на порушення Росією міжнародного права.

«Ми сподіваємось, що послідовна увага до цих протиправних дій Російської Федерації та їх негативних наслідків для реалізації прав жителів тимчасово окупованого півострова буде представлена разом з відповідними рекомендаціями у ваших спеціалізованих тематичних доповідях щодо Криму відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН», — йдеться у листі.

Окрім того, українська сторона звернула увагу на продовження насильницької паспортизації мешканців окупованого Криму.

«Російська окупаційна адміністрація в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна, продовжує свою штучну кампанію насильницької паспортизації, що є елементом репресивної політики держави-агресора відносно громадян України, які змушені жити в умовах окупації», — наголошується у документі.

Водночас Кислиця підкреслив, що примушення мешканців півострова отримувати російське громадянство є «навмисним і цинічним елементом систематичного тиску на громадян України». Якщо мешканці Криму відмовляються отримувати російські паспорти, їх штучно обмежують у правах на працевлаштування, медичну допомогу, соціальні та пенсійні виплати, а також у праві володіти власним майном.

«Відсутність російського паспорта часто стає підставою для примусової депортації та заборони на в'їзд до Автономної Республіки Крим та міста Севастополь», — зазначив постпред Кислиця.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ