Вступити до родини ATR

У кримськотатарських політвязнів в умовах СІЗО погіршився стан здоров’я — Денісова

19 червня 2020, 13:55
1370

У фігурантів «справи про так званий тероризм» Рустема Абільтарова та Енвера Омерова, яких утримують у Сімферопольському СІЗО, значно погіршився стан здоров’я.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«Рустем Абільтаров, який раніше переніс інсульт та мікроінфаркт, останні кілька місяців потерпає від сильного болю у нирках, суглобах рук та ніг, а Енвер Омеров потребує термінової операції. Стан здоров'я українського політв'язня критичний», — написала вона.

Денісова звернула увагу на те, що політв’язням не надають належну медичну допомогу, що є порушенням міжнародних норм. Омбудсмен додала, що адвокати політв’язнів регулярно надсилають запити до «адміністрацій» СІЗО щодо умов тримання та стану здоров’я своїх підзахисних. Проте окупанти, каже вона, не надають жодних відповідей.

Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової із вимогою забезпечити Абільтарова та Омерова кваліфікованою медичною допомогою.

Рустем Абільтаров — є фігурантом «справи про так званий тероризм» (перша бахчисарайська група). 12 травня 2016 року у Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках кримських татар, в результаті чого були затримані Зеврі Абсеітов, Рустем Абільтаров, Ремзі Меметов і Енвер Мамутов. Усіх звинуватили у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). 24 грудня 2018 року у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону оголосили вирок фігурантам цієї «справи». Рустема Абільтарова засудили до 8 років і 9 місяців колонії суворого режиму.

Енвер Омеров — є фігурантом «справи про так званий тероризм» (білогірська група). 10 червня 2019 року біля в’їзду на «Керченський міст» окупанти зупинили автомобіль із родичами кримськотатарських політв’язнів, які прямували у Ростов-на-Дону на суди. Тоді «правоохоронці» затримали Енвера Омерова. Пізніше стало відомо, що у цей час обшуки проводилися ще у кількох будинках кримських татар в окупованому Криму. У той день окупанти також затримали й сина Енвера Омерова Ризу Омерова. Криських татар звинуватили у причетності до «терористичної» організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ