Вступити до родини ATR

У Зеленського повідомляють про 94 політично мотивовані «кримінальні справи» у Криму

23 червня 2020, 14:51
931

Постійне представництво президента України в АРК повідомляє про 94 політично мотивовані «кримінальні справи» в окупованому Криму, у 72-х з яких фігурують кримські татари.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева під час конференції «76 років в'язниці за релігійні і політичні переконання. Уявна боротьба із тероризмом у Криму».

«Ми бачимо системні порушення на території окупованого півострова, ми бачимо переслідування кількох нелояльних груп населення на території півострова, які не сприйняли окупацію, протидіяли окупації. У першу чергу, це, звичайно ж, кримські татари та етнічні українці. На території Криму для переслідування інакомислення використовують різні форми тиску. <...> Ми можемо говорити про переслідування певної етнічної і релігійної групи, що відповідно до міжнародного кримінального права, можна кваліфікувати як злочин проти людяності», — сказала Ташева.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

Вперше санкції проти Росії були запроваджені 31 липня 2014 року у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією. Тепер ЄС і США періодично продовжують економічні обмеження щодо РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ