Вступити до родини ATR

Україна направила ноту протесту РФ через «парад Перемоги» у Криму

25 червня 2020, 11:55
1595

У МЗС України висловили протест Росії через проведення «параду Перемоги» в окупованому Криму.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

«Розглядаємо проведення 24 червня 2020 року без узгодження з українською стороною так званих «парадів» підрозділів Чорноморського флоту Російської Федерації з нагоди 75-ї річниці Перемоги над нацизмом на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих нею територіях України в Донецькій і Луганській областях як відверту зневагу російською стороною чинного законодавства України та норм міжнародного права, в т. ч. з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН А / Res / 68/262 від 27.03.2014 «територіальна цілісність України», — йдеться в офіційній заяві.

У МЗС додали, що ця провокація вчергове підтверджує, що Росія свідомо йде на ескалацію напруженості в українсько-російських відносинах.

«Розцінюємо демонстрацію Російською Федерацією в ході так званих «військових парадів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь військової техніки як продовження Росією політики мілітаризації Криму, що представляє серйозну загрозу європейській безпеці. Особливо цинічно виглядає залучення російської окупаційної адміністрацією в мілітаристських цілях неповнолітніх дітей», — заявили у МЗС.

Окрім того, Постійне педставництво президента України в АР Крим засудило дії Російської Федерації по мілітаризації Криму та нарощування військових сил у Чорному та Азовському морях.

«Військовий парад на території тимчасово окупованого Криму під час пандемії є черговим злочином Російської Федерації проти населення Криму. Такі дії є однією зі складових послідовної російської політики по викривленню історичної правди про Другу світову війну та покриття злочинів радянської влади під час депортації кримськотатарського народу, вірмен, болгар та греків в травні 1944 року, виправдання окупації півострова в 2014 році, розпалювання ворожнечі та сучасну пропаганду війни і перетворенню Криму у військову базу», — заявили у відомстві.

Нагадаємо, що попри пандемію COVID-19 напередодні РФ організувала військові паради на честь 75-ї річниці перемоги у Другій світовій війні в окупованих Сімферополі, Керчі та Севастополі.

{gallery_1}

Окрім того, «паради Перемоги» відбулися й в Росії. На парад до Москви прибули очільники семи держав: Білорусі, Узбекистану, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Сербії, а також член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ