Вступити до родини ATR

В Одесі працює безкоштовна дельфінотерапія для українських військових

29 червня 2020, 17:57
1979

Реабілітація військовослужбовців, посттравматичний стресовий розлад та мирне життя підчас війни: для волонтерів з Одеси ці слова є роботою та щоденною боротьбою.

Допомагати група ініціаторів вирішила у незвичний для України спосіб і запропонували військовослужбовцям дельфінотерапію.

Ідея є безстроковою та безкоштовною для ветеранів російсько-ркраїнської війни та діючих військовослужбовців. Заняття відбуваються на базі дельфінаріїв «Немо». Слід зауважити, що «Немо» є одним з елітних закладів, які долучилися до цієї ініціативи.

Реабілітація армійців за допомогою дельфінів вважається унікальною методикою. Наприклад, у США дельфінотерапія широко застосовується серед ветеранів і військовослужбовців та визнана ефективним засобом відновлення їхнього фізичного і психологічного здоров'я. Але для цих цілей американський уряд виділяє чималі кошти, а в Україні  бійцям допомагають небайдужі люди і бізнес.

«Утримання дельфінів та їхнє безтурботне життя дорого обходиться власникам дельфінаріїв. Однак, я точно знаю, що про них прекрасно піклуються, а коли я після кожного заняття бачу усмішку на устах військових, то розумію, що все це недаремно. Крім того, ми ж говоримо не лише про позитивний психологічний вплив, а й про те що  фізичний стан військових покращується відразу після першого заняття», — пояснює керівник програми реабілітації Андрій Вагапов.

Заняття реабілітації проходять шість разів на тиждень, але під час курортного сезону зменшилися до 4 разів на тиждень. Заняття можуть відвідувати відразу чотири пацієнти.

Курс включає в себе відвідування вистави, лекцію про дельфінів для початківців, інструктаж поводження із дельфінами, знайомство і першій тактильный контакт на помості, безпосереднє занурення із ними до басейну і сонаротерапію.

Цей нестандартний етап лікування займає близько 35 хвилин. Після чого військові спілкуються із психологом та діляться своїми враженнями від сеансу. Зараз кожен військовий, який має контузію та інші поранення може прийти на заняття і отримати величезну кількість емоцій та вражень.

«Я навіть сам від себе не очікував, що можу бути таким турботливим по відношенню до незрозумілої для мене істоти. Але з дельфінами не може бути інакше, вони як малюки, з якими просто хочеться гратися», — розповів діючий військовослужбовець, який взяв участь у терапії.

Одеські підприємці розуміють важливість такої ініціативи.

«Ми раді, що бізнес розуміє необхідність цієї терапії, адже не кожен здатен усвідомити, що відбувається із військовим, коли він повертається до мирного життя. Інколи навіть найріднішим важко зрозуміти свого чоловіка, брата чи сина. Як би це дивно не звучало, але я бачу як впливають дельфіни на своїх «пацієнтів». Тим паче бійці відкидають будь-яку брутальність, коли знаходяться у басейні і поводять себе просто як щасливі діти», — додав Андрій Вагапов.

За словами начальника науково-дослідного центру Збройних Сил України «Державний океанаріум», кандидата психологічних наук, полковника Андрія Дончака, на сьогодні у науковій діяльності закладу психологічна та психофізіологічна реабілітації є перспективними напрямками, в основі яких полягає комплекс медико-психологічних, педагогічних і соціальних заходів, спрямованих на відновлення і корекцію порушених психічних функцій, станів, особистого й соціального статусу поранених, інвалідів, осіб, які перенесли захворювання, а також отримали психічну травму.

Цей напрямок діяльності є особливо важливим для  відновлення військовослужбовців, які отримали психологічні травми під час ведення бойових на сході України. Скільки б не точилися дискусії про користь подібних заходів чи про життя дельфінів поряд із людьми, фотокамера не зрадить і покаже правдиві емоції та радість від спільної активності як у військовослужбовців, так і у дельфінів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ