Вступити до родини ATR

Окупанти у кримському СІЗО чинять тиск на політв’язня Абдулгазієва — адвокат

1 липня 2020, 17:05
810

Окупанти у Сімферопольському СІЗО протягом тривалого часу чинять тиск та погрожують політв’язню, фігуранту «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Тофіку Абдулгазієву.

ФОТО: Аліна Смутко

ФОТО: Аліна Смутко

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов після відвідин Абдулгазієва в ізоляторі, пише «Кримська солідарність».

«Є там якийсь Максим Олександрович, він оперативник по четвертому поверху. Буду з'ясовувати його прізвище. Ця людина давно погрожує моєму підзахисному. Це почалося з того моменту, коли він перебував у камері із великою кількістю клопів, вони його просто там «зжирали». І коли він скаржився, вимагав провести дезінфекцію чи якось інакше вирішити цю проблему він постійно погрожував йому, казав: «Чого ти мудруєш? Я тобі влаштую тут життя. Я почну тебе переводити з камери у камеру. Ти побачиш у всій красі життя у СІЗО», — розповів Курбедінов.

Адвокат пояснив, що в ізоляторі є свої негласні закони: коли в’язня постійно переводять з однієї камери в іншу, ця практика погано позначається на ставленні співкамерників.

«Коли людину часто переводять, співкамерники починають думати, що він — так званий «підсадний» або непорядна людина, яка «стучить» або працює на адміністрацію. Він має кожного разу виправдовуватися, чому він довго не затримується у різних камерах», — додав захисник Абдулгазіева.

Еміль Курбедінов також повідомив, що після чергового переводу у кримського татарина відібрали ліки, Коран, обігрівач та багато інших особистих речей.

Нагадаємо, що Тофік Абдулгазієв є фігурантом «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). У результаті облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Серед них був й Абдулгазієв. 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ