Вступити до родини ATR

Голова НБУ Смолій подав у відставку: реакція в Україні та світі

2 липня 2020, 14:26
1044

Голова Національного банку України Яків Смолій 1 липня написав і подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням. Очільник НБУ пов’язав це із «систематичним політичним тиском».

Фото: НБУ

Фото: НБУ

Про це йдеться у офіційній заяві Смолія, опублікованій на сайті Нацбанку України.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», — наголосив Яків Смолій.

У Міжнародному валютному фонді заявили, що Україна домоглася істотних успіхів у досягненні стабільності цін і це говорить про те, що незалежний центральний банк є ключовим елементом сучасної макроекономічної політики.

«Ось чому незалежність НБУ знаходиться в центрі програми для України, підтримуваної фондом, і чому вона повинна підтримуватися при новому голові», — повідомили у МВФ.

Зазначимо, що 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про звільнення Якова Смолія. В Офісі президента, зі свого боку, наголосили на тому, що «правління НБУ продовжить свою діяльність на засадах незалежності та професійності».

«Національний банк України разом з урядом повинні продовжувати реалізацію зваженої монетарної та фіскальної політик, що слугуватиме запорукою для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування», — зазначили у Зеленського.

Сьогодні п’ятий президент України Петро Порошенко закликав  президента Володимира Зеленського відкликати подання постанови про звільнення глави Нацбанку.

«Відкличте заяву. Поверніть її Смолію без розгляду. Як зараз висловився один із інвесторів це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які знаходяться під впливом алкоголю із сірниками», — заявив Порошенко.

Окрім того, на заяву про звільнення Смолія раніше відреагували й посли країн «Великої сімки». Зокрема, вони закликали Київ не підривати цю інституцію, оскільки це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ