Вступити до родини ATR

В ООН нагадали про порушення Росією прав людини в окупованому Криму

3 липня 2020, 13:41
1342

Верховний комісар ООН з прав людини нагадала про те, що Росія продовжує порушувати міжнародне гуманітарне право в окупованому Криму.

Фото: AFP

Фото: AFP

Як повідомляє Постійне представництво України в Женеві, Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет представила попередній звіт організації про ситуацію з правами людини в окупованому Криму.

«Верховний комісар наголосила на триваючих порушеннях прав людини, включно з тортурами та іншими видами жорстокого поводження, які застосовують російські силові структури в окупованому Криму, і відзначила, що, незважаючи на численні заяви жертв з цього приводу, жоден порушник не був притягнутий до відповідальності», — йдеться у повідомленні.

В ООН також висловили занепокоєння у зв'язку з «неадекватними умовами утримання» у Криму, які можуть розцінюватися як «нелюдяні або такі, що принижують людську гідність».

Окрім того, Бачелет нагадала про втручання в роботу журналістів і про перешкоджання з боку «влади» під час спроб провести публічні заходи на півострові.

«Триваюча криміналізація свободи висловлювання в соціальних мережах також викликає стурбованість. На тлі того, як журналісти та працівники медіа і далі стикаються з втручанням у їхню професійну діяльність, кілька громадських організацій постали перед перешкодами в плані організації конференцій, громадських обговорень та інших зустрічей», — додала вона.

Також Верховний комісар заявила, що ООН продовжуватиме моніторинг ситуації в Криму та готова вести перемовини з РФ як країною-окупантом та з Україною щодо пошуків шляхів захисту прав людини на півострові.

Зазначається, що обговорення представленої Верховним комісаром доповіді відбудеться під час 45-ї сесії Ради ООН з прав людини, запланованої на вересень 2020 року.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ