Вступити до родини ATR

Мешканці Криму зможуть вступити в усі ВНЗ України без ЗНО

3 липня 2020, 15:56
1674

Мешканці тимчасово окупованих територій України, зокрема, з Криму, Донеччини та Луганщини, зможуть вступити у будь-який вищий навчальний заклад України за вступними іспитами без ЗНО.

Відповідні зміни до закону «Про вищу освіту» 3 липня ухвалила Верховна Рада. За це рішення проголосували 310 народних обранців.

«Законопроєктом запроваджується можливість вступу за вступними іспитами в межах встановлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення до усіх закладів вищої освіти», — уточнив очільник Комітету з питань науки, освіти та інновацій Сергій Бабак.

Так, абітурієнти з окупованих територій тепер зможуть вступити до всіх українських ВНЗ без ЗНО, а також претендувати на бюджетні місця. Раніше абітурієнти з Криму та ОРДЛО мали два варіанти вступу до українських університетів: перший — скласти ЗНО і потрапити до будь-якого вишу, другий — звернутися до центрів «Крим-Україна» чи «Донбас-Україна», пройти екстернат, отримати диплом про завершену українську освіту і скласти іспити з історії України й української мови. Після цього учні мали змогу вступити тільки у ті ВНЗ, що містилися у переліку за програмою співпраці із центрами «Крим-Україна» чи «Донбас-Україна».

Зазначимо, що ця ухвала стосується також дітей лікарів, які померли від коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, що в Україні через епідемію COVID-19 цьогоріч скасували обов'язкову державну підсумкову атестацію у формі ЗНО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ